За втора поредна вечер във Франция избухнаха безредици, като маскирани протестиращи, които палят отпадъци и стрелят с фойерверки, влязоха в сблъсък със силите за сигурност по време на бурни демонстрации заради фаталното прострелване на тийнейджър от полицията, предаде АФП.

17-годишният Нахел М. беше прострелян в гърдите от упор във вторник сутринта при инцидент, който отново разпали дебати във Франция относно тактиката на полицията, която отдавна е критикувана от правозащитни групи за отношението към хората в бедните предградия, особено към етническите малцинства.

БГНЕС

Майката на тийнейджъра призова за шествие днес в памет на единственото ѝ дете.

Полицай застреля 17-годишно момче край Париж, не се подчинало на негова заповед

С настъпването на нощта срещу сряда сблъсъците се разпространиха от кварталите на столицата в други френски градове, включително Тулуза, Дижон и Лион.

БГНЕС

Около 2000 полицаи за борба с безредиците бяха разположени в Париж и околните предградия, като полицията съобщи за 77 ареста до 2:00 ч. сутринта (00:00 ч. по Гринуич).

Размирици Франция
БГНЕС

В западен район на Париж, където е станала стрелбата, за втора поредна нощ избухнаха сблъсъци, като маскирани демонстранти, облечени в черно, изстрелваха фойерверки по силите за сигурност.
БГНЕС