/ БГНЕС
Руският патриарх Кирил увери, че разбира решението на Украинската православна църква, която по-рано през седмицата обяви, че скъсва отношенията с Русия заради руската офанзива в Украйна, предаде Франс прес.

"Ние изцяло разбираме настоящите страдания на Украинската православна църква, ние разбираме, че негово преосвещенство, митрополит Онуфрий (предстоятел на тази църква) и неговия епископат е трябвало да действат по един възможно най-мъдър начин, за да не се усложни животът на техния вярващ народ", заяви патриарх Кирил по време на литургия в московската катедрала "Христос Спасител".

Украйна иска да лиши руския патриарх Кирил от престола му

Патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил, обаче, каза, че се моли всякакво временно препятствие да не разруши духовното единство на руския и украинския народ.

Московският клон на Украинската православна църква обяви, че къса отношения с Русия заради руската офанзива в Украйна, обявявайки своята пълна независимост от руските духовни власти. Това бе възприето като историческа инициатива, отбелязва Франс прес.

Говорителят на Украинската православна църква в отговор на въпрос на Франс пред уточни, че съветът на църквата е настоял за пълно отхвърляне на позицията на патриарх Кирил, който на няколко пъти изрази подкрепата си за руската военна операция в Украйна.

Офанзивата, подета от Владимир Путин и подкрепата на Кирил за тази операция, поставиха Украинската православна църква, все още свързана с Москва, във все по-нетърпима ситуация. Стотици нейни свещеници подписаха неотдавна отворено писмо, в което призоваха Кирил да бъде съден от религиозен съд заради неговите позиции относно конфликта.

Инициативата на Украинската православна църква е втората православна схизма в Украйна в последните години. Част от Украинската православна църква, представяна от патриархата в Киев, вече скъса отношения с Москва през 2019 г. заради ролята на Кремъл в страната и се врече във вярност на вселенския патриарх Вартоломей, базиран в Истанбул.
БТА