Президентът се срещна с американски компании, които са инветирали или планират да инвестират у нас
Президентът се срещна с американски компании, които са инветирали или планират да инвестират у нас / president.bg
Стратегическото партньорство между България и САЩ е предпоставка за много по-активно двустранно икономическо и инвестиционно сътрудничество, е заявил президентът Румен Радев на работна среща с представители на компании, инвестирали или планиращи да инвестират в България, организирана от Бизнес съвета за международно разбирателство. Това съобщават от прессекретариата на държавния глава.  

На срещата Радев е призовал бизнес общността в САЩ да използва благоприятните условия, които страната ни предоставя за инвеститорите със своето ключово разположение и като фактор на стабилност в Югоизточна Европа, с членството си в ЕС и НАТО, квалифицираната работна ръка и конкурентното данъчно облагане.

Президентът Румен Радев с първо обръщение пред ООН

„През последните десетилетия България и САЩ доказаха, че могат да бъдат добри партньори и да постигат успехи в сфери като отбраната и сигурността и в развитието на информационните технологии“, е заявил Румен Радев.

Президентът се срещна с американски компании, които са инветирали или планират да инвестират у нас
president.bg

Президентът е подчертал, че България запазва добрите си позиции на образователен център и българските участници в международни олимпиади по математика, физика и информационни технологии неизменно заемат едни от призовите места. „Нашата цел е да създадем възможности тези млади хора да останат и да реализират своя потенциал в България и затова институциите ще подкрепят добрите бизнес начинания, особено в сфери с висока добавена стойност“, е добавил държавният глава.

Семейство Радеви и семейство Тръмп позираха заедно

Разширяването на транспортната и енергийна инфраструктура е една от областите, в които страната ни догонва своите партньори от ЕС и това е свързано със значителни финансови вложения, е посочил още президентът. По думите на държавния глава интерес за инвестиции в тази сфера у нас проявяват големи компании както от Европа, така и от Китай и други страни, и това създава конкурентна среда, с добри възможности за бизнеса.

Президентът се срещна с американски компании, които са инветирали или планират да инвестират у нас
president.bg

Радев: Иран може да участва в процеса на енергийна диверсификация за България

Представителите на американския бизнес са поставили въпроси, свързани с опазването на интелектуалната собственост, развитието на транспортната и енергийната инфраструктура в България, развитието на отбранителната индустрия, перспективите за утвърждаването на страната ни като технологичен център в Югоизточна Европа и други.

В срещата участваха представители на IBM, Motorola Solutions, ViaSat, FEDEX, Comcast, AES и други.