Япония замрази активите на сирийския президент и най-близкото му обкръжение
Япония замрази активите на сирийския президент и най-близкото му обкръжение / снимки: Reuters, архив

Япония замрази активите на сирийския президент Башар ал Асад и най-близкото му обкръжение, съобщи ИТАР-ТАСС. Решението беше взето от японското правителство, в рамките на съгласувани с други големи държави стъпки с цел осъждане на репресиите на режима срещу цивилното население.

Министерството на външните работи в Токио уточни, че решението засяга всички намиращи се в Япония активи на 15 сирийски граждани, включително президента и външния министър, както и 15 правителствени организации.

"Япония трябва да даде своя принос в глобалните усилия за решаването на проблемите в Сирия, заяви на днешното заседание на кабинета външният министър Коичиро Гемба.

От своя страна бившият британски премиер Тони Блеър подкрепя смени на режимите в Иран и Сирия, но предупреди, че Западът е изправен пред дълга и тежка борба за побеждаване на тероризма, пише в. "Таймс", цитиран от Ройтерс.

Япония замрази активите на сирийския президент и найблизкото му обкръжение
netinfo

В интервюто за вестника по повод 10 години от атентатите от 11 септември 2001 г. Блеър, при чието управление Великобритания се включи в операциите в Афганистан и Ирак, последвали атентатите, обвинява Иран, че действа за удължаване на тези конфликти с подкрепата си за терористични групировки, пише БТА. Блеър обаче не предлага военни действия срещу Иран.

"Смяна на режима в Техеран незабавно би ме направила значително по-голям оптимист за целия регион", заявява Блеър, който е специален пратеник на Квартета за мир в Близкия изток.

Той също така призовава международната общност да ускори оттеглянето от властта на сирийския президент Башар Асад, който изпрати войници и танкове да смажат продължаващите от шест месеца протести срещу управлението му.

"Асад показа, че не е способен да извърши реформи. Позицията му е неудържима. Няма процес на промяна, при който да остане на мястото си", казва Блеър.