Путин. Войната - последният доклад на Борис Немцов за Украйна
Путин. Войната - последният доклад на Борис Немцов за Украйна / Guliver/Getty Images

Москва е похарчила над 53 милиарда рубли (1,04 милиарда долара), за да подпомогне сепаратисткия бунт в Източна Украйна, където са били убити най-малко 220 руски войници, твърди доклад, подготвян от убития неотдавна руски опозиционер Борис Немцов, съобщи Ройтерс.

Според авторите на огласения днес документ от 64-страници, изготвен по събраната от Немцов информация и озаглавен "Путин. Войната", той съдържа изчерпателни доказателства за руската военна намеса в Украйна, отбелязва Франс прес.

Докладът е последния проект на критика на Кремъл, който използва общодостъпна информация, публикувани в медиите разкази на очевидци, сведения от анонимни източници в Москва и интервюта с роднини и познати на убитите войници, обрисувайки картина, която противоречи на твърденията на Москва, че в Украйна не се бият редовни руски войници.

Руското министерство на отбраната отрича в боевете да участват войници от редовната армия и настоява, че руснаците, присъединили се към сепаратистите, са доброволци, отбелязва Асошиейтед прес.

В доклада се казва, че войниците са били принуждавани да напуснат официално армията и да заминат да се бият в Източна Украйна, като се направят на доброволци.

Един от авторите - Иля Яшин, представил доклада пред журналистите - каза, че руските войски са прекосили масирано украинската граница за първи през август 2014 г. при успешно контранастъпление на бунтовниците в Иловайск и на южния фронт на Донецк. През януари и февруари тази година са били изпратени нови войски, за да бъде принуден украинският президент Петро Порошенко да седне на масата за преговори в Минск и след ожесточени сражения за стратегическия град Дебалцево, посочва опозиционерът.

Според данните в доклада, започнат от Немцов през 2015 г., след като роднини на убитите руски войници го помолили за помощ, най-малко 150 руски войници са били убити през август 2014 г. в боеве край Иловайск. Близките на убитите получили по 3 милиона рубли компенсация при условие да не говорят публично. Още близо 70 руски войници били убити в първите два месеца на тази година край Дебалцево. Техните роднини обаче не били обезщетени.

Русия е похарчила 53 млрд. рубли за 10 месеца да подкрепя руските "доброволци" и местните сепаратисти, и да осигури военни оборудване.

Според доклада руснаците, които се бият срещу войските на Киев в Източна Украйна, получават до 90 000 рубли (1774 долара) на месец.

"Всички решаващи военни успехи на сепаратистите са осъществени от части на руската армия", каза Яшин, като призна, че всички данни в доклада са събрани от Русия, без да е направено разследване на място в Украйна.

"Нито Путин, нито генералите имат куража да признаят военната агресия срещу Украйна. Позорни лъжи и лицемерие се представят като голяма политическа мъдрост", добави той. Кремъл отказа да коментира доклада на Немцов.

"Още не съм се запознал с въпроса и не мога да кажа нищо", заяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, цитиран от руските агенции.

Източник: БТА