Путин: Русия няма нищо общо с хакерските атаки в САЩ
Путин: Русия няма нищо общо с хакерските атаки в САЩ / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин отхвърли идеята да отстъпи на Япония един от Курилските острови срещу засилено икономическо сътрудничество с Токио, часове преди да разговаря с японския премиер Шиндзо Абе, предаде Франс прес.

"Не търгуваме с територии, при все че проблемът за сключване на мирен договор с Япония естествено е ключов и много бихме желали с японските си приятели да намерим решение на проблема", заяви Путин в интервю за агенция Блумбърг, поместено на сайта на Кремъл.

Русия укрепва военните си бази в Арктика и на Курилските острови

Отношенията между Москва и Токио са помрачени от спор за 4 острова от Курилския архипелаг, окупирани от Съветския съюз в края на Втората световна война, за които претендира Япония; това е спънало подписването на мирен договор след края на войната, какъвто не е сключен и до днес, напомня АФП.

Преговорите за тези острови, наричани в Япония "северни територии", са в безизходица, откакто Русия анексира през 2014 г. Крим и бе осъдена от западните страни, после и от Токио.

Путин, който ще се срещне с Абе следобед в далекоизточния град Владивосток, изрази "убеденост", че проблемът ще е сред темите на предстоящата му дискусия с японския премиер.

Обаче "не става дума за някаква размяна, за някакви продажби", заяви руският лидер, запитан от журналиста дали Русия, понесла тежък удар заради западните санкции във връзка с украинската криза, подкрепени от Токио, би се отказала от някой спорен остров срещу засилено икономическо сътрудничество с Япония.

"Става дума да се търси решение, при което никоя от страните няма да се чувства в загуба, никоя от страните няма да се чувства нито победена, нито губеща", каза Путин.

Руският президент опроверга съобщенията, че Русия е замесена в хакерските атаки срещу електронната поща на Демократическата партия в САЩ в навечерието на президентските избори, информира ТАСС, като се позовава на същото интервю за Блумбърг.

В. "Вашингтон пост": Руски хакери "пробили" Хилари Клинтън

"Отново ще кажа: със сигурност не зная абсолютно нищо за това и на държавно равнище Русия никога не се занимава с такива неща", посочи държавният глава.

"После, има ли значение кой е разбил тези някакви данни от предизборния щаб на г-жа Клинтън? Има ли значение? Значение има какво е съдържанието на онова, което бе представено пред обществеността. Около това трябва да се води всъщност дискусията. Не бива вниманието на обществеността да се насочва встрани от същината на проблема", добави Владимир Путин.

Източник: БТА