Руски хакери пробили Хилари Клинтън
Руски хакери пробили Хилари Клинтън / Thinkstock/Getty Images

Хакери, свързани с руското правителство, проникнали в компютърната система на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ и в продължение на година шпионирали вътрешната комуникация, като конфиденциални имейли и чатове. Това съобщи в. "Вашингтон пост", като се позовава на източници от ръководството на Демократическата партия и експерти по сигурността, съобщиха световните агенции.

Сред откраднатите от хакерите данни фигурирали и аналитични проучвания за претендента на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп. Тези проучвания са извършвани от партийни сътрудници, които анализират подробно всеки момент от миналото на кандидата, за да открият политическите му слаби места. Всички партии правят подобни проучвания, отбелязва Франс прес.

Исторически момент: Хилари Клинтън се обяви за номинацията на демократите

Компютърни специалисти от Националния комитет на ДП разкрили хакерската атака в края на април и извикали специализираната фирма Крауд Страйк да се справи с проблема. Според съоснователя на Крауд Страйк, Дмитри Алперович, две добре известни руски хакерски групи проникнали в мрежата на Националния комитет. Едната имала достъп до имейлите и чатовете близо година, от лятото на 2015 г., преди да бъде разкрита. Другата, която проникнала в компютърните системи през април т.г., откраднала досиетата, свързани с Доналд Тръмп. По думите на Алперович, двете групи извършвали политически и икономически шпионаж в полза на руското правителство и са свързани тясно с руските разузнавателни служби.

Светът се сблъсква с най-голямата криза в компютърната сигурност

Според източници от ръководството на демократите никаква информация за финанси и донори, както и лични данни, не е била открадната.

Компютърната система на Националния комитет на ДП била обезопасена миналия уикенд, пише "Вашингтон пост".

Американците вярват повече на Клинтън, отколкото на Тръмп

Русия категорично отрече да е свързана с хакерската атака, съобщи Ройтерс. "Напълно изключвам възможността /руското/ правителство или правителствени структури да са били замесени в това", заяви пред агенцията говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Държавният департамент на САЩ не разполага със сведения, потвърждаващи проникването на руски хакери в компютърната мрежа на Демократическата партия, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

Германските служби смятат, че Русия стои зад кибератаките срещу Бундестага

Кандидатът на демократите за президент Хилари Клинтън от своя страна заяви, че предизборният й щаб не е бил подлаган на хакерска атака, предаде ТАСС. Тя увери, че въпросът за киберсигурността ще стане един от основните за нея в случай, че бъде избрана за държавен глава. "Това е проблем, върху чието решаване аз ще се концентрирам като президент, защото Русия, Китай, Иран, Северна Корея и все повече и повече страни използват хакерски атаки за кражба на информация, за да я използват после в своя полза, и ние не можем да позволим това да продължава", отбеляза Хилари Клинтън.

Източник: БТА