Германските служби смятат, че Русия стои зад кибератаките срещу Бундестага
Германските служби смятат, че Русия стои зад кибератаките срещу Бундестага / ThinkStock/Getty Images

Има индикации, че руските власти стоят зад поредица хакерски нападения срещу Германия, включително срещу долната камара на парламента, Бундестага, съобщи германското контраразузнаване, цитирано от Франс прес.

"Кибератаките на руските разузнавателни служби са част от операции от международен мащаб с цел придобиване на стратегически информации. Някои от тези операции бяха проследени в период от 7 до 11 години назад във времето", заяви Федералната служба за защита на конституцията в комюнике.

Руски хакери стоят зад кибератаката срещу германския парламент?

Поредицата кибератаки са известни като Sofacy/APT 28, по името на хакерска група, за която се смята, че е свързана с Русия.

Бундестагът стана мишена през пролетта на миналата година на нападение с малуера Sofacy, което позволи на престъпниците да получат достъп до неговите бази данни.

Плевнелиев: Русия планира хибридна война за дестабилизация на Европа

Освен срещу германски държавни институции кибератаките са били насочени срещу телекомуникационни и енергийни компании, университети и образователни учреждения.

"Киберпространството е място за хибридна война" и отвори "нови пространства за шпионаж и саботаж", обобщи директорът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен. Той предупреди, че сигурността на компютърните системи на държавните институции, компаниите и научните организации е под постоянна заплаха.

158 млрд. долара загуби от кибератаки през 2015-а

По принцип хакерските кампании имат за цел шпионаж. Руските разузнавателни служби обаче се пренасочват в последно време към саботаж, подчерта Маасен.

Източник: БТА