Си Цзинпин и Владимир Путин
Си Цзинпин и Владимир Путин / БГНЕС, архив
Президентът на Русия каза, че китайското предложение за мирни преговори с Украйна може да се превърне в реалистична основа за мирно споразумение, предаде ДПА, като се позова на интервю на Владимир Путин за китайска телевизия, разпространено от Кремъл.

Очаква се руският президент да пътува за Пекин утре за среща с китайския си колега Си Цзинпин и да вземе участие в третото издание на форума "Един пояс, един път", на което ще се обсъжда напредъкът на този мащабен китайски проект за международна инфраструктура. Кремъл обяви днес, че срещата между президентите на двете страни ще се състои в сряда, съобщава Франс прес.

В същото време обаче Путин обвини Украйна във възпрепятстване на мирни преговори. "Как е възможно да водиш преговори, при положение че те не искат, и да, те публикуват нормативен документ, забраняващ тези преговори?" Той допълни, че предпоставки за започване на преговори са отмяната на указа на Зеленски и желанието да се преговаря. Киев нееднократно е заявявал, че преди започването на каквито и да е преговори руските войски трябва да се изтеглят от територията на Украйна.

Китайското предложение за мир беше посрещнато с недоверие от Украйна и Запада, тъй като Пекин е смятан за съюзник на Русия и така и не осъди пълномащабната руска инвазия в Украйна, започнала през февруари миналата година, посочва ДПА. Очаква се при разговорите си в Пекин Путин и Си да обсъдят международната политика, включително ситуацията в Близкия изток, обяви Кремъл.

След визитата в Киргизстан миналата седмица това ще е второто пътуване на руския президент зад граница, откакто през март Международният наказателен съд издаде заповед за неговия арест по обвинения в предполагаемо незаконно депортиране на деца от Украйна. Китай не е страна по Римския статут - договора, с който е създаден този съд в Хага, и съответно може да пренебрегне заповедта за арест при посещението на Путин.
Иво Тасев/БТА