/ БГНЕС
Китайският президент Си Дзинпин приветства близкото си приятелство с руския си колега Владимир Путин. Toй бе домакин на руския лидер за разговори, които отбелязаха задълбочаването на политическите и икономическите връзки между двете страни, предаде АФП.

Путин пристигна на двудневно посещение в Китай

Путин, който за първи път след нахлуването на Русия в Украйна пътува до голяма световна сила, се срещна със своя "стар приятел" Си в Голямата зала на народа в Пекин в рамките на голям форум.

"Политическото взаимно доверие между двете страни непрекъснато се задълбочава", заяви Си според агенция Синхуа, като приветства тяхната "тясна и ефективна стратегическа координация".
 

Путин и Си Дзипин
БГНЕС



Си отбеляза, че през последното десетилетие се е срещал с Путин 42 пъти, като заяви, че те са "развили добри работни отношения и дълбоко приятелство".

Путин е почетен гост на срещата на върха, организирана от Си в Пекин за отбелязване на неговата инициатива "Един пояс, един път" - мащабен търговски и инфраструктурен проект.

САЩ-Китай: Задава ли се ключова срещу между Байдън и Си Цзинпин

Въпреки международното внимание, насочено към конфликта между Израел и Газа, нито Си, нито Путин направиха публични коментари по войната, която бушува вече повече от 10 дни.

Китайският президент обаче призова за съвместни усилия от страна на Китай и Русия за "гарантиране на международната справедливост" и "правосъдие", съобщи Синхуа. Китай е най-големият търговски партньор на Русия, като обменът между страните е достигнал рекордните 190 млрд. долара през миналата година, сочат митнически данни на Пекин.

И Си заяви, че той напредва към целта от 200 млрд. долара, поставена от двете страни на двустранни срещи през тази година.

Пекин си навлече критики от страна на западните държави заради позицията си по войната в Украйна, по която Китай настоява, че е неутрален. Той отказва да критикува инвазията на Москва.

Путин има мисия да укрепи и без това силната връзка с комунистическия си съсед, въпреки че според експерти Москва все повече е младши партньор в отношенията. В разговорите си със "скъпия приятел" Си той подчерта важността на "тясната координация във външната политика" в "настоящите трудни условия".

"И ние го правим, а днес ще обсъдим това", е цитиран да казва Путин в прочетена в Кремъл информация.

Китайският държавен телевизионен оператор CCTV съобщи малко преди 15:00 ч. (07:00 ч. по Гринуич), че срещата е приключила, като предаде кадри, на които се вижда как Путин е откаран в кортеж.
БГНЕС