/ БГНЕС
Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон в телефонен разговор днес се изказаха за уреждане на кризата около Северна Корея изключително с политико-дипломатически средства, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Северна Корея изстреля поредна балистична ракета

"Двамата държавни глави бяха единодушни в мнението си, че е недопустима по-нататъшна ескалация на напрежението на Корейския полуостров, която може да доведе до непоправими последствия, че е необходимо уреждане на тази крайно сложна ситуация изключително с политико-дипломатически средства, чрез подновяване на преките преговори", се казва в съобщението на Кремъл.

Сурови санкции: Забрана за жителите на Северна Корея да работят в страните от ЕС

"Лидерите решително осъдиха провокационните действия на КНДР, които грубо нарушават съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Такива действия са в разрез с принципите за глобалното неразпространение, създават сериозна заплаха за регионалния мир и сигурност", посочиха от Кремъл. Путин и Макрон подчертаха, че "адекватна реакция на световната общност на тези безотговорни крачки на Пхенян е приетата единодушно на 11 септември резолюция 2375 на Съвета за сигурност на ООН".

Бивш US командос предлага странно решение за кризата със Северна Корея

Двамата лидери обсъдиха и положението в Сирия, включително създаването на зони за деескалация. Те отбелязаха необходимостта и занапред да се подпомага политическото уреждане на кризата в тази страна. Изразена бе готовност за засилване на руско-френската координация, включително и в рамките на Женевския процес под егидата на ООН, се казва в съобщението.

Тръмп: Санкциите срещу Северна Корея не са голяма работа

Те отбелязаха важността изцяло и строго да се спазват договореностите между страните в украинския конфликт, включително и т.нар. "училищно примирие", съгласувано в Контактната група и подкрепено от лидерите на държавите от "Нормандския формат". То влезе в сила на 25 август и първоначално беше предвидено да продължи до 31 август по случай началото на учебната година в Донбас (1 септември), но впоследствие стана безсрочно.
БТА