Путин готов да оглави листата на Единна Русия в изборите
Путин готов да оглави листата на Единна Русия в изборите / netinfo

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема да води листата на прокремълската партия "Единна Русия" за парламентарните избори през декември и не изключи възможността да стане министър-председател на Русия, предадоха световните агенции.

Това засега е най-ясният знак за плановете на Путин след изтичането на втория му президентски мандат през март 2008 г.

Путин няма право да се кандидатира за трети президентски мандат, но даде да се разбере, че ще запази влиянието си над руската политика. Оглавяването на листата на "Единна Русия" създава възможността той да стане премиер в нова система, в която правомощията на президента ще са намалени, отбелязва Асошиейтед прес.

"С благодарност приемам предложението ви да оглавя листата на "Единна Русия", каза Путин на конгрес на партията, за която се очаква да запази мнозинството си в парламента и след изборите на 2 декември.

Вариантът да поеме премиерския пост Путин определи като "напълно реалистичен", но добави, че все още е твърде рано да се обсъжда тази тема.

Путин заяви, че за да стане премиер, трябва да бъдат изпълнени две условия - първо "Единна Русия" да спечели парламентарните избори и, второ, за следващ президент да бъде избран "честен, компетентен, модерен човек, с когото да може да се работи в екип".

Социологическите проучвания сочат, че "Единна Русия" ще удържи голяма победа на изборите и ще събере най-малко 50 на сто от гласовете. За компартията, която е втора политическа сила, ще гласуват от 10 до 20 процента, посочва Ройтерс. Личната популярност на Путин и контролът на Кремъл върху политиката и медиите на практика гарантират, че когото и да посочи Путин за свой приемник, той ще победи на президентските избори през март догодина, коментира агенцията.