/ iStock/Getty Images
Малката централногерманска провинция Тюрингия възнамерява да отмени своите правила за социална дистанция на 13 юни. Това обаче ще я вкара в противоречие със споразумението между федералното правителство и премиерите на отделните провинции, съгласно което рестрикциите трябва да останат в сила до края на месеца, предаде ДПА.

Приета днес от областното правителство на Тюрингия директива отменя тези правила, които ще бъдат заменени от препоръка гражданите да се срещат с членовете само на друго домакинство, различно от тяхното, или с максимум от още десет души.

Тюрингия е една от най-малките германски провинции. Миналия месец обаче нейният премиер Бодо Рамелов предизвика общонационална дискусия за мерките за социална дистанция, след като се обяви срещу наложените в цяла Германия рестрикции заради коронавируса.

6000 германци заминават за Балеарските острови още преди официалното отваряне на границите на Испания


Самата пандемия разпали дебати за федералното разделение на властите в Германия. Причината за тях беше, че 16-те федерални провинции имат правото сами да решават какви правила да следват, докато същевременно канцлерът Ангела Меркел се опитваше, често пъти напразно, до съгласува единни общонационални мерки срещу пандемията.

На 26 май Меркел и областните премиери се разбраха срокът на правилата за социална дистанция да бъде продължен до 29 юни, но същевременно те да бъдат разхлабеви така, че хората да могат да се събират на малко по-големи групи например с членове на две други домакинства или с максимум още 10 души.

През последните седмици много аспекти на обществения живот в Германия се нормализираха с оглед на постиженията в ограничаването на темповете на заразата, отбелязва ДПА.

Днес институтът "Роберт Кох" съобщи, че новите случаи на коронавирус са 350, а общият брой от началото на пандемията е 184 543. Над 8700 души са общо починалите в Германия, които са дали положителен резултат на теста за вируса.  
БТА