/ iStock/Getty Images
В състава на турските въоръжени сили, които през последните години преживяват процес на дълбока трансформация, за първи път броят на професионалните военнослужещи надхвърля броя на наборниците, съобщава в."Йени шафак".

Към 31 декември 2021 г. от общо 390 960 войници в турската армия 216 044 са професионални военнослужещи, а 174 916 са наборници, според данни от доклад на турското министерство на отбраната. През 2020 г. турската армия е включвала 257 000 наборници и 198 000 професионални военнослужещи. През 2021 г. общият брой на военнослужещите е намалял, като същевременно броят на професионалните войници се е увеличил.

Вестникът отбелязва, че наборниците вече изпълняват военните си задължения, като участват в логистични дейности, докато професионалните военнослужещи участват във военни операции в страната и зад граница. Това е довело до повишаване на оперативните способности на турската армия, се изтъква в материала. Присъствието на терена на добре подготвени и опитни военнослужещи е увеличило успехите в борбата срещу тероризма и е намалило загубите в редиците на армията.
БТА