/ iStock/Getty Images
Министърът на здравеопазването на Косово Арменд Земай заяви, че властите обсъждат всички варианти за справяне с новата вълна на коронавирусната епидемия. Не е изключено да бъдат върнати рестриктивните мерки, които бяха в сила за известен период от време, съобщава МИА.

Заради големия брой заразени не е изключено затварянето на границите и ограничаването на движението от и към местата, които са най-силно засегнати от вируса.

ЕК договори доставка на „Ремдесивир“ за половин милион болни от COVID-19

Тяхното евентуално въвеждане ще зависи от оценката на епидемиологичната ситуация в страната и препоръките на компетентните институции, допълни министърът.

Пълното затваряне на държавата, според него, е „последен вариант”.

„Държавата и гражданите не заслужават да ги върнем там, където бяхме преди шест месеца, заради безотговорното отношение на малка група хора. Това, което се очаква и което определено трябва да се случи, е компетентните органи да проявят строгост относно спазването на закона и правителствените решения за справяне с пандемията. Когато бъде констатирано увеличаване на случаите, веднага ще предприемем ограничителни мерки”, заяви Земай.

Гърция със затворени сухопътни граници от 3 съседни страни до 15-ти

Той каза, че наред с евентуалните нови мерки ще продължи прилагането и на тези, които в момента са в сила и призова полицията и всички институции да следят за тяхното прилагане, за да не се стигне до критична за здравната система на страната ситуация.

До момента в Косово са регистрирани около 18 000 случая на заразяване с новия вид коронавирус, от които 666 човека са починали, а над 51 000 са се възстановили. През последните десет дни се провеждат по около 1 000 теста на ден, от които положителните са между 150 и 200.
 
БГНЕС