Кулата граница трафик
Кулата граница трафик / БГНЕС
Властите в Гърция продължиха до 15 септември ограниченията за влизане на нейна територия през сухопътните граници на граждани на съседните Албания, Северна Македония и Турция. За решението, публикувано в Държавен вестник, информираха предварително правителственият говорител Стелиос Пецас и заместник-министърът по гражданска отбрана Никос Хардаляс.

Туристите и чуждите граждани, за които няма забрана, може да влязат в Гърция през България през ГКПП Кулата/Промахон, но само срещу доказан отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди пристигането в страната.

Останалите гранични пунктове със Северна Македония, Албания и Турция ще могат да се ползват от определена категория лица, които също трябва да представят негативен PCR тест, информира БГНЕС. Гражданите ще могат да преминават през тях в интервала между 07:00 и 23:00 часа.

Забраната за преминаване не се отнася за граждани на Гърция и за лица, които имат разрешение за престой или живеят постоянно в Гърция, за пътуващите по необходимост поради служебна заетост или по медицински причини, както и за транзит на линейки, превозващи пациенти за хоспитализиране в Гърция. Забраната не важи и за дипломати, членове на военния или административен персонал на държавите-членки на ЕС и ЕУЛЕКС в Косово.

Допълнителни ограничения са въведени от гръцките власти за град Ираклион на остров Крит заради влошената епидемиологична обстановка и ръста на случаите с коронавирус. Това бе решено на извънредно заседание на оперативния център по гражданска защита.

Преустановяват се всякакви масови мероприятия като празненства, панаири, шествия, пазари и други. Забраняват се всякакви обществени и частни събирания на повече от 10 души на едно място.

Във всички заведения за обществено хранене се разрешава на една маса да седят не повече от четирима души, като за семействата е направено изключение – до шест човека. Използването на маски е задължително както на улицата, така и в закрити пространства.