/ БТА
Папа Франциск се върна в Рим след посещението си в Ирак, първото на глава на Римокатолическата църква в тази често разтърсвана от насилие страна, предаде Франс прес.

Самолетът с папата кацна в 12:20 часа по Гринуич на римското летище Чампино. Франциск пристигна в Ирак в петък и посети Багдад, Мосул и Каракош в северната част на страната.

Той защити каузата на една от най-старите, но и най-разпръснати по света християнски общности пред върховния шиитски духовник в Ирак аятолах Али Систани.

Папа Франциск отпътува от Ирак след историческото си посещение

"Ирак винаги ще остане в сърцето ми", каза снощи 84-годишният папа след богослужение пред хиляди вярващи, събрали се на стадион в Ербил, иракски Кюрдистан.

Папа Франциск държеше да се срещне с християните в Ирак, които днес са 1 процент от населението на тази преобладаващо мюсюлманска страна, докато преди 20 години са били 6 процента. Това бе първото посещение на папата в чужбина за последните 15 месеца.

Заради COVID-19, като се изключи литургията в Ербил, той можа да се среща само с по неколкостотин души, а не с огромните тълпи, които обикновено поздравява по света.

Историческо: Папата се срещна с най-висшия шиитски духовник в Ирак (СНИМКИ)

В обръщенията си към страната, която в края на 2017 г. обяви победа над джихадистката групировка "Ислямска държава", папата осъди "тероризма, който злоупотребява с религията", призова за мир и единство в Близкия изток и изрази съжаление, че много християни напускат региона, което определи като "неизмерима щета".

Той участва и в екуменическа молитва с различните иракски вероизповедания в Ур, където се смята, че е роден родоначалникът на монотеистичните религии, патриархът Авраам.
БТА