/ БТА
Първият ден от визитата на папа Франциск в Ирак бе изпълнен с музика, приветствия, знамена и цветя, с които го посрещнаха още на летището и по улиците на Багдад обикновените иракчани, както и с призиви от страна на Светия отец за подкрепа на равенството, мира и толерантността, отбелязва ДПА.

При кацането си на летището папата бе посрещнат с танци, изпълнени на фона на традиционна музика. Стотици хора се бяха събрали на малки групи, за да приветстват бронираната лимузина, съпроводена от голям кортеж от десетки моторизирани полицаи, с която папата се придвижи от летището до президентския дворец.

Папа Франциск в началото на първата по рода си папска визита в Ирак отправи днес пламенен призив за край на насилието и на религиозните конфликти, разтърсващи страната от десетилетия, като каза, че най-накрая трябва да се даде шанс на мира, предаде Ройтерс.

"Нека оръжията замлъкнат. Нека сложим край на проявите на насилие и екстремизъм", каза Светият отец на иракския президент Бархам Салих, на политици и дипломати, събрали се да го посрещнат в президентския дворец. По време на събитието обаче 84-годишният папа видимо накуцваше, което е индикация, че ишиасът му може отново да се е обострил. Заради този здравословен проблем Франциск трябваше да отмени няколко прояви по-рано през годината.

В речта си в президентския дворец днес в Багдад папата разкритикува интересите на отделни фракции и чужди страни, които, според него, са дестабилизирали Ирак и региона и са се отразили най-тежко върху обикновените хора.

"Ирак пострада от разрушителните последствия на войната, бича на тероризма и религиозните конфликти, често произлизащи от фундаментализма, който е неспособен да приеме мирното съвместно съществуване на различни етнически и религиозни групи", каза Светият отец.

След срещата с иракските представители папата почете жертвите на атаките в Ирак, мотивирани от религиозна омраза. Това стана по време на посещение на Франциск в катедрала в Багдад, където въоръжени мъже убиха близо 50 богомолци през 2010 г. Смъртта им е напомняне, че "насилието и проливането на кръв са несъвместими с автентичните религиозни норми", каза Светият отец.

Папата апелира към иракчаните да насърчават духа на братската солидарност и на прозрачността, и призова международната общност да продължи да подкрепя Ирак.

Франциск проведе днес и двустранни срещи с премиера Мустафа ал Казими и президента Бархам Салих. Салих благодари на Светия отец, че посещава Ирак, въпреки "изключителните обстоятелства по света" заради пандемията и въпреки напрегнатата ситуация със сигурността в страната.
БТА