Президентът Румен Радев беше приет от Негово Величество краля на белгийците Филип
Президентът Румен Радев беше приет от Негово Величество краля на белгийците Филип / БГНЕС
Президентът Румен Радев бе приет в Брюксел от краля на Белгия Филип. Българският държавен глава определи аудиенцията като много топла.

Основа на нашите разговори бяха двустранните отношения, посочи президентът Радев пред български журналисти. Свързват ни дълбоки исторически връзки - Конституцията на Третата българска държава и дори мотото на нашия парламент "Съединението прави силата" са взаимствани от белгийската Конституция.

Президентът Румен Радев беше приет от Негово Величество краля на белгийците Филип
Президентът Румен Радев беше приет от Негово Величество краля на белгийците Филип БГНЕС

Фундаментът на нашата демокрация почива на белгийската демокрация, добави държавният глава. Това обяснява защо Белгия е на челните места по инвестиции в България.

Румен Радев: Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира

Говорихме как може да бъде стимулиран този интерес - да има повече инвестиции и присъствие, да имаме повече съвместни проекти. Немалко млади българи учат в Белгия, немалко българи живеят и работят тук. Те са мост между нашите две държави, отбеляза президентът.

Той уточни, че сред темите на разговора са били приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС и проблемите на Европа. Крал Филип се интересува особено много от бъдещето на младите хора, перспективите за тяхното образование и професионално развитие. Говорихме и за авиация. Крал Филип е завършил военновъздушно училище, специалност летец-пилот, изтребителна авиация. Има лиценз за пилот на хеликоптер, така че живо се интересуваше от състоянието на нашите военновъздушни сили. Надявам се, че ще отговори на втората ми покана и тези разговори ще продължим в България, допълни президентът Радев.

 
БТА