Държавният ни глава ще бъде придружен от първата дама Десислава Радева
Държавният ни глава ще бъде придружен от първата дама Десислава Радева / БГНЕС
Президентът Радев на посещение в Йордания по покана на краля
100015
Президентът Радев на посещение в Йордания по покана на краля
  • Президентът Радев на посещение в Йордания по покана на краля
Президентът Румен Радев заминава на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на крал Абдула II бин ал-Хусейн. Във фокуса на визитата е задълбочаване на политическия диалог и на двустранните отношения, стимулиране на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество, както и партньорството в сферата на отбраната и сигурността.
 
В кралския дворец в Аман българският президент Румен Радев и съпругата му ще бъдат посрещнати с официална церемония от крал Абдула II бин ал-Хусейн и кралица Рания ал-Абдула в рамките на утрешния ден. Освен темите за задълбочаване на политическия диалог и двустранните отношения, търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество и партньорството в сферата на отбраната и сигурността, те ще осъдят и миграционната криза, както и ситуацията в Близкия Изток. Водената от българския държавен глава делегация включва и министъра на външните работи Екатерина Захариева, както и представители на изпълнителната власт и представители на 30 български фирми.

Радев: Аудиенцията при кралицата не ражда новини, тя е новина (СНИМКИ/ВИДЕО) 
 
В Аманската търговска камара Румен Радев ще открие Българо-йорданския бизнес форум, в който ще участват и компании от България в сферата на информационните технологии, хранително-вкусовата промишленост и др. В бизнес делегацията са включени представители на български компании в областта на отбранителната индустрия, които ще обсъдят със свои партньори от Йордания реализацията на общи проекти.

Президентът Румен Радев ще посети съоръжение за синхротронно лъчение за експериментални науки и приложения в Близкия изток, което е единствено по рода си в региона. Учредена от девет държави и под егидата на ЮНЕСКО, лабораторията дава възможност за изследвания в различни сфери и има за цел да насърчи международното научно сътрудничество, а оборудването е дарено от CERN.

Кралят на Йордания Абдула II бин ал-Хусейн
Кралят на Йордания Абдула II бин ал-Хусейн / БГНЕС

 
В българската делегация е и ръководителят на българския екип от учени в CERN проф. Леандър Литов. Европейската комисия участва с 5 милиона евро, с помощта на които CERN доставя магнити за чисто нов пръстен за съхранение на електрони, който е в основата на съоръжението, както и с над 3 милиона евро в проекта по линия на Европейския инструмент за съседство и партньорство и чрез подкрепата си за мрежовите и компютърни системи на лабораторията и за системите за обработка на данни.
 
В Аман държавният глава ще се срещне с представители на българската общност в Йордания и с йордански граждани, завършили образованието си в България.
 
По време на визитата си в Йордания президентът ще посети и Центъра за подготовка на специалните сили “Крал Абдуллах II“, както и древния град Петра.