/ iStock/Getty Images
Президентът на Армения Армен Саркисян настоява за извънредно заседание на парламента, на което да се обсъди актуалната обстановка в Нагорни Карабах, съобщи пресслужбата на президентската администрация.

Азербайджан отмени военното положение

Припомняме, че на 11 декември Министерството на отбраната на Русия, е регистрирало случай на нарушение на договореното прекратяване на огъня в Нагорни Карабах в района на Хадрут.

От арменското военно министерство информираха за възобновени от Азербайджан нападателни действия срещу населените места Стари Таглар и Хцаберд.

В изявлението се посочва, че армията на самопровъзгласената Нагорно-Карабахска република предприема пропорционални действия, насочени към блокиране действията на азербайджански части.

Арменската страна е информирала руските военни за ситуацията в Нагорни Карабах, които трябва да предприемат действия съответните действия като миротворци в региона.

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в използването на оръжия с фосфор

Армен Саркисян настоява парламентът да обсъди спешно причините, довели до ситуацията в Гадрутски район, както и начините да се излезе от нея. Според него, компетентните правителствени институции до момента не са представили по надлежния ред обстановката там и предприетите от арменска страна действия.

„Предвид създалата се ситуация, президентът се обръща към Министерството на отбраната и към Министерството на външните работи с молба незабавно да информират обществеността за ситуацията в Арцах (арменското име на Нагорни Карабах - бел. ред.), както и за действията, предприети от арменска страна за защита на посочените населени места и ефективното спазване на режима на прекратяване на огъня“, се казва в изявлението на президенската пресслужба.

Саркисян подчерта, че оценява високо постигнатото на 9 ноември примирие, но припомни, че по решение на Върховния съвет на Армения от 8 юли 1992 г. Ереван има задължението да помага на Република Нагорни Карабах ида защитава правата на нейното население.
БГНЕС