/ IStock
Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно, че са използвали забранени оръжия, съдържащи бял фосфор, по време на неотдавнашните боеве за Нагорни Карабах, предаде Франс прес.

Повече от 34 000 бежанци се завърнаха в Нагорни Карабах

В сблъсъците загинаха над 5000 души.
Ескалацията на конфликта приключи с унизително поражение за арменските сили, принудени да отстъпят големи територии.

Представителят по въпросите на човешките права към сепаратистките власти в Нагорни Карабах Артак Белгариан заяви пред Франс прес, че неговият екип е събрал "изобилие от доказателства, показващи, че Азербайджан е използвал муниции с фосфор" по време на шестседмичния конфликт.

Азербайджанското министерство на отбраната отхвърли тези твърдения и на свой ред обвини арменските сили, че са използвали такива оръжия. "Азербайджан няма муниции с фосфор.

Азербайджанската армия влезе в ключов окръг до Нагорни Карабах, отстъпен от Армения

Ние не можем да използваме онова, което нямаме", заяви пред Франс прес говорителят на азербайджанското министерство на отбраната Вагиф Диаргали. Той увери, че Армения е употребила бомби с фосфор срещу азербайджанските сили.

В болница в Ереван журналисти от Франс прес са видели арменски военни със сериозни изгаряния, които според тях са били причинени от азербайджански оръжия с фосфор.

Миналия месец директорът на азербайджанската Национална агенция за борба срещу мините обвини арменските сили, че са използвали фосфор.
БТА