/ пресцентър, Министерски съвет
Премиерът Борисов обсъди нов мост на Дунав с Виорика Данчила
101161
Премиерът Борисов обсъди нов мост на Дунав с Виорика Данчила
  • Премиерът Борисов обсъди нов мост на Дунав с Виорика Данчила
Министър-председатeлят Бойко Борисов вижда нови три моста над река Дунав. Изграждане на втори мост при Русе с европейски средства, а при Свищов и Никопол с публично-частно партньорство от българска страна, това са това са транспортните проекти, на които премиерът се спря в изявлението си след срещата с румънския си колега Виорика Дънчила в двореца “Виктория” в румънската столица Букурещ. 

пресцентър, Министерски съвет

Разговорите бяха част от съвместно заседание на правителствата на България и на Румъния, след което в двореца “Снагов” започна Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. 
 

Поздравявам румънския премиер Виорика Данчила за успешното председателство на Съвета на ЕС. Доволен съм от срещата, защото вече имаме ясна конкретика за транспортните коридори и нещата могат да се случат в най-скоро време. Двете държави ще положим усилия за ремонт на „Дунав мост”. България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали и тук имаме пълно разбиране с румънския премиер Виорика Дънчила.

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 29 март 2019 г.
Премиерът изтъкна, че по отношение на транспортните коридори има доста конкретика както с Румъния, така и с Гърция.

Той заяви, че е изключително важно Румъния да драгира /да направи по-дълбока/ река Дунав, за да може да се превозват по-тежки товари по нея. Борисов обясни и, че мостът при Русе трябва да се ремонтира основно, за което и двете страни ще положат усилия. По думите му за локацията Русе - Гюргево могат да се използват европейски средства, защото това е европейски коридор. По отношение на Свищов или Никопол от българска страна е възможно публично-частно партньорство.

пресцентър, Министерски съвет

Българският министър-председател изрази надежда, че през юни ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция. България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали, за да може да транспортират в различни посоки, изтъкна Борисов. 

В рамките на съвместно заседание на правителствата на България и на Румъния бяха подписани двустранни споразумения за сътрудничество в областта на малките и средни предприятия, на извънредните ситуации и на транспортната свързаност.