/ IStock
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че не спи добре след неудобната ситуация, в която е бил поставен по време на срещата в Анкара при определянето на местата.

Тогава се оказа, че за Мишел е предвидено кресло до домакина, а мястото на Урсула фон дер Лайен, първата жена председател на Европейската комисия, е встрани, на диван.

"Не крия, че оттогава не спя добре нощем, защото тези сцени продължават да изникват в съзнанието ми", каза Мишел в интервю германския вестник "Ханделсблат" и добави, че ако можеше да върне времето назад, би поправил нещата, предаде Ройтерс.

Камерите уловиха изненадата на Фин дер Лайен, която направи жест с ръка, не можейки да повярва, че Мишел сяда на единствения стол до турския президент Реджеп Тайип.

В интервюто за "Ханделсблат" белгиецът изразил съжаление за поведението си, отбелязва ДПА. "Опасявах се, че ако реагирам по какъвто и да било начин, това щеше да предизвика много по-сериозен инцидент", каза той. "Ако беше възможно, щях да се върна назад и да поправя случилото се."

Но друга тема, която засяга в интервюто, Мишел прогнозира, че ЕС ще има статут на голям производител на ваксини. По думите му, съюзът може да се превърне в един от най-големите световни производители на подобни препарати, а ако производството бъде ускорено, "вероятно може да се превърне и в най-големия производител".

Помолен да сравни представянето на ЕС в пандемията с реакцията на САЩ, които според мнозина са ефикасни в имунизацията срещу ковид, Мишел каза, че трябва да се вземат предвид "всички елементи" на борбата срещу коронавируса. Той посочи, че Европа прави повече за неутрализиране на шока от кризата като финансовата подкрепа за бизнеса и хората.

"Реакцията на Европейския съюз по отношение на възстановяването от пандемията, е стабилна и не отстъпва по нищо на възстановителния план на САЩ от 1,9 трилиона долара", каза Мишел и пред френския вестник "Еко", цитиран от Ройтерс.

Миналото лято държавите членки на ЕС се споразумяха за фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, но тъй като правителствата все още представят подробните си планове как ще се харчат тези пари, в някои столици расте разочарованието от бавния темп на изплащането на парите.

Някои лидери, включително френският президент Еманюел Макрон, поставиха въпроса дали не са нужни и нови стимули, след като континентът беше сполетян от втора, а сега и трета вълна на заразата, което стана причина за нови затваряния.

"Знам много добре, че някои оценяват (фонда) като недостатъчен, правейки сравнение с американския план за възстановяване. Аз не споделям това мнение", каза Мишел.

Той заяви, че отделни държави членки правят извънредни разходи още откакто здравната криза е започнала, а европейските социални помощи са много по-щедри от тези в САЩ. "Те ни позволиха по-добре да поемем шока и ще допринесат и за възстановяването", каза той. "Събрани заедно, съм убеден, че всички тези елементи правят европейския план много стабилен".
БТА