Предотвратиха заговор за бомбен атентат срещу френското посолство в Багдад
Предотвратиха заговор за бомбен атентат срещу френското посолство в Багдад / снимка: Reuters

Иракските сили за сигурност са предотвратили заговор за бомбен атентат срещу френското посолство в Багдад, предаде Ройтерс.

Заговорът бил разкрит след ареста на 12 предполагаеми членове на Ал Кайда във връзка с нападението срещу християнска църква на 31 октомври, съобщиха иракските власти.

Причината да бъде избрано за мишена френското посолство е заради неговата "активност" и заради "активните френски инвестиции" в Ирак, каза високопоставен служител от иракските сили за сигурност.

Нападението на подразделение на Ал Кайда на 31 октомври срещу католическа църква в Багдад приключи с гибелта на 52-ма заложници и полицаи, отбелязва БТА. Същата групировка е планирала да извърши атентат с кола бомба срещу посолството в багдадския квартал Карада, твърдят иракските власти.

Когато в събота бе оповестено за ареста на 12-те заподозрени за нападението срещу църквата, вкл. техния лидер, властите обявиха, че са иззели 6,5 тона експлозиви, предназначени за бомбени атаки срещу министерство, хотели и християнската общност в Ирак, припомня Ройтерс.