/ Георги Димитров
Защитници на правата на мигрантите разкритикуваха отказа на Франция да допусне на своя територия 73 български сезонни работници, предаде Франс прес.

Групата бе върната в България с полет днес от Париж до София. Това стана в ден, когато френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер обяви, че границите на страната ще останат затворени до 15 юни за гражданите на останалите европейски държави, но "ще станат възможни някои допълнителни изключения", отбелязва Франс прес.

Кастанер спомена по-конкретно хипотезата за "належащ икономически мотив, в частност сезонните работници в селското стопанство".

Върнатите българи от Париж кацнаха в София: Имахме договори, казаха, че са фалшиви

"Това влиза в пълно противоречие с онова, което се случи тази сутрин", когато 73 българи, следователно граждани на ЕС, бяха "върнати в нарушение на (правилата за) защита на здравето и основните права", каза пред Франс прес Лор Палан, която е директор на френската Национална асоциация за оказване на помощ на границите на чужденците. Тя е посетила на място групата на летище "Шарл де Гол" в Париж.

Българите не бяха допуснати на френска територия, "въпреки че имаха удостоверение за работа във Франция, доказващо, че те са били наети от компании да работят в селското стопанство или строителството" като сезонни работници, отбеляза Палан.

Френските граници остават затворени поне до 15 юни

Източник от летището каза пред Франс прес, че групата е била върната в България, тъй като мотивът им за влизане във Франция не е бил "икономически национален интерес" като производството на маски. Сега "между 500 и 1000 души, сред които французи, влизат във Франция със самолет всеки ден", отбеляза въпросният източник и увери, че това е съвсем малко.

"В противоречие на това, което е обявявано от няколко седмици, границите не са затворени, връщането на хора продължава, въпреки препоръките на СЗО (Световната здравна организация) пред рисковете от изнасяне на вируса", отправи критики към френските власти в комюнике обединението на правозащитни организации Обсерватория за задържането на чужденци.
БТА