На място имаше линейки, които чакаха групата български граждани от Париж
На място имаше линейки, които чакаха групата български граждани от Париж / Снимки: Георги Димитров
На място ги очакваше линейка
Самолетът с българите, които бяха блокирани на парижкото летище „Шарл де Гол”, кацна в София.

Групата от част от 73-мата български граждани - сезонни работници в земеделието и строители, пристигна във Франция на 5 май. Българите обаче не бяха допуснати да влязат в страната. Разходите по връщането им в България са поети от авиокомпанията превозвач, съобщиха по-рано от Министерството на външните работи.

"Имахме огромното желание, тъй като втора-трета година работим като сезонни работници - бране на ягоди. Имахме договори, документи", разказа една от пътничките, Севинч. Жената уточни, че на 3 май е заминала първата група сезонни работници от 40 човека. "Те отидоха, почнаха работа, ние на 5-ти, като разбрахме, заминахме при същите условия, същите документи", разказа тя.

"Веднага казаха - документите ви са фалшиви. Цял ден ни държаха без капка вода, без да ни дадат нищо за ядене", описа ситуацията на летище "Шарл де Гол" в Париж. Българите не се притеснявали от коронавируса, защото работата им е навън на полето и смятат, че на открито не е опасно. Плащането, което било обещано по договор, е за 10 евро на час или 80 евро за 8-часов работен ден. Жената призна, че няма да се върне никога повече във Франция да бере ягоди. Друг от групата разказа същото - че били обвинени, че документите и договорите им не са изрядни.

"Дадоха по една чаша вода, закараха ни в лагера на Червения кръст, но за мен това е арест. Документи имахме, всичко, договори имахме", свидетелства и този българин. Той е възмутен, защото по същото време на парижкото летище постоянно кацали самолети от различни страни, сред които Китай и Индия.  Договорите на пишман гурбетчиите ни били сключени с български фирми, които нищо не знаели за проблема. Заминали, защото решили, че щом има полети, значи е разрешено, свидетелства още мъжът. Повечето от върнатите българи са категорични, че ще търсят правата си.


Групата българи, блокирана във Франция, излетя от Париж за София (ВИДЕО)
 

На място имаше линейки, които чакаха групата български граждани от Париж
Снимки: Георги Димитров


На летището в София ги очакваха линейки. Всички ще бъдат под карантина за 14 дни.
 

летище София пътници от Париж
Георги Димитров

летище София пътници от Париж
Георги Димитров