/ Gulliver/Getty Images
Пропекинските местни власти в Хонконг обявиха, че не смятат да изтеглят спорен законопроект, позволяващ екстрадиране на местни жители към Китай, въпреки състоялия се вчера огромен протест срещу него, предаде Франс прес.

Над 1 млн. души протестираха в Хонконг (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Това е много важен закон, който ще позволи на справедливостта да възтържествува и ще гарантира, че Хонконг изпълнява своите международни задължения в областта на трансграничната и транснационалната престъпност", заяви пред журналисти главният администратор на китайския специален административен район Кари Лам.

Хонконгските власти се опитват да прокарат спорния закон, който ще позволи екстрадиции към всякакви юрисдикции, с които не съществува двустранно споразумение, включително континентален Китай. Текстът предизвика силни емоции във всички слоеве на хонконгското общество, което критикува непрозрачния и политизиран характер на китайската съдебна система, отбелязва Франс прес.

Вчера стотици хиляди хора протестираха по улиците на Хонконг въпреки задушната тропическа горещина. Организаторите заявиха, че са се събрали 1 милион души, според полицията броят им е бил 240 000. Това е най-големият протест в Хонконг след 1997 г., когато Великобритания върна острова на Китайската народна република.

Сблъсъци по време на протестите в Хонконг


"Законът ще бъде разгледан на второ четене на 12 юни", заяви Кари Лам. Тя отхвърли обвиненията, че пренебрегва общественото мнение, подчертавайки, че нейното правителство вече е направило големи отстъпки, за да гарантира запазването на свободите в Хонконг, и че текстът е в съответствие с международните изисквания в областта на правата на човека.

Китайският държавен в. "Чайна дейли" обвини днес "чужди сили" в опит да дестабилизират Хонконг, предаде ДПА.

В редакционна статия изданието определя протестиращите срещу закона като пионки, използвани от опозицията и нейните чуждестранни съюзници, за да подкопаят доверието към правителството.

"Някои чужди сили използват възможността да приложат собствената си стратегия да навредят на Китай, опитвайки се да създадат хаос в Хонконг", се казва в коментара.
БТА