/ DarikNews.bg, архив
Горски пожар в североизточната германска провинция Бранденбург се разпространи на площ от 100 хектара, на фона на горещата вълна, която тази седмица обхвана страната, предаде ДПА.

Пожарът избухна вчера близо до град Ютербог и продължи днес да се разразява. "Вятърът е много силен и разпалва огъня", каза Йоахим Васмансдорф, заместник-кмет на Ютербог.
Тъй като пожарът обхваща бивш военен полигон той може да се гаси само с хеликоптери от въздуха. Близо 100 пожарникари участват в гасенето и вземат мерки пожарът да не се разрасне.

"Трябват ни бури с колкото може повече дъжд" каза Васмансдорф. В района не се очакват дъждове до неделя.

Служители на френската служба за борба с бедствията казват, че вчера пожарите в страната са опустошили близо 6 500 хектара гори, земеделски и други земи на фона на горещата вълна в Европа, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на службата полковник Микаел Берние каза, че повече от 4000 пожарникари са се борили да изгасят избухналите вчера пожари, когато температурите близо до Париж достигнаха 43,6 градуса.

Националната противопожарна служба съобщи, че няколко пожарникари са били ранени и определи като причина за пожарите горещата вълна обхванала голяма част от Европа тази седмица.

Грегори Алион от националната федерация на пожарникарите призова за повишена бдителност към пожари, въпреки че днес температурите спаднаха. Той свърза необичайната интензивност на пожарите с климатичните промени и последвалите екстремни температурни аномалии.

Властите в северния френски регион Оаз забраниха работата по прибирането на реколтата днес поради риск от пожари.
БТА