/ Getty Images
Погребваха кралица Елизабет Втора.

"Кралицата е погребана до покойния си съпруг, принц Филип, в мемориалния параклис на крал Джордж VI в замъка "Уиндзор", се казва в съобщение на официалния уебсайт на кралското семейство.

„Кралицата беше погребана заедно с херцога на Единбург в мемориалния параклис на крал Джордж VI“, се казва в изявлението.

Частна траурна церемония в тесен семеен кръг сложи край на официалните събития по изпращане на тленните останки на покойния монарх. 

Елизабет Втора бе положена в мемориалния параклис "Сейнт Джордж"

В гробницата на мемориала на крал Джордж VI са погребани родителите и сестра ѝ Маргарет.

Нейната мраморна плоча ще бъде гравирана ELIZABETH II 1926-2022

кралица погребение
БГНЕС

На церемонията присъстваха всички от свитата на Нейно величество и нейните близки. От ковчега бяха свалени короната и скиптъра на Елизабет Втора, те ще бъдат пазени до коронацията на крал Чарлз Трети. 

Говорителят на кралицата разкри кой е единственият световен лидер, който я е наричал по име

Кралицата почина на 8 септември, на 96-годишна възраст, след 70 години на трона.

Светът се прости с кралица Елизабет Втора на траурна церемония, която се състоя в Уестминстърското абатство по-рано в понеделник. На нея присъстваха около 500 високопоставени политици, сред които и българският президент Румен Радев.

кралица погребение
БГНЕС

Изборът на Уестминстърското абатство в Лондон е било едно от желанията на кралица Елизабет Втора, макар да нарушава вековна традиция. Там тя се омъжва за принц Филип. Нейната коронация също се е състояла там през 1953 г. 

Светът притихна: Последно сбогом с кралица Елизабет Втора (НА ЖИВО)

Замъкът "Уиндзор", където бе положена кралицата, е най-старият в Англия и е символ на Обединеното кралство. Бил е постоянно обитаван от 40 монарси в продължение на почти 1000 години - и е имал особено значение за покойната кралица Елизабет Втора през целия й живот. Като тийнейджър тогавашната принцеса Елизабет е изпратена в замъка по време на Втората световна война, когато Лондон е изправен пред заплахата от бомбардировки. Кралицата използва огромната резиденция, за да приема монарси и държавни глави през цялото си дълго управление. Съвсем наскоро тя го направи свой постоянен дом по време на пандемията от коронавирус.

Погребението на кралицата се превърна в най-гледаното събитие в историята на телевизията. 

Кралският траур ще продължи още една седмица - до края на 26 септември.

Очаквайте подробности! 

 
BBC