Дясната ръка на Елизабет Втора Дики Арбитър разказва своята история за нея в ефира на NOVA. Той е дългогодишен журналист докато не получава предложение да стане нейн говорител. За своите 12 години в двореца – от 1988 до 2000 година, той е видял всичко - от пожара в замъка „Уиндзор”, до най - мрачните дни за британската монархия - смъртта на принцесата на народа - Даяна.

Светът е притихнал: Последно сбогом с кралица Елизабет Втора (ВИДЕО)

„Тя харесваше президента Айзенхауер. Разбираше се и с Рейгън, с когото имаха обща страст – конете. Харесваше Джордж Буш – младши. Чувстваше се много комфортно в компанията му”, споделя той.

Кралица Елизабет Втора: Рекордите, с които монархът остава в историята

По думите му Нелсън Мандела е бил единственият световен лидер, който наричал кралицата по име – Елизабет. „Тя беше негов голям почитател.  А той вероятно беше преценил, че е достатъчно смел, за да я нарича по име. И кралицата не се подразни. Но имаше други, без които спокойно можеше да мине. Не харесваше Николае Чаушеску от Румъния. Дори се скри веднъж в храстите в градината, защото той и съпругата му бяха вмъкнали кучето си в самолета по време на официална визита и го разхождаха около Бъкингамския дворец. Тя се скри в храстите, за да избегне среща с тях”, спомня си Арбитър.

„Тя смяташе Борис Елцин за забавен, когато беше трезвен. Като цяло гледаше да се разбира със световните лидери, защото това беше работата ѝ”, твърди той.
NOVA