Португалия очаква трудности с изработването на новия договор на ЕС
Португалия очаква трудности с изработването на новия договор на ЕС / netinfo

Португалия очаква трудности с изработването на новия договор на ЕС по време на нейното председателство, започващо на 1 юли, каза пред парламента португалският премиер Жозе Сократиш, цитиран от Асошиейтед прес.

Премиерът отбеляза, че e възможно да възникнат още спорове по договора на ЕС, въпреки компромиса, постигнат миналия уикенд от лидерите на Евросъюза по основите на договора, който ще замени отхвърлената преди две години евроконституция.

Сократиш изтъкна, че най-голямото предизвикателство пред португалското председателство ще е да гарантира подписването на договора на срещата на върха в Лисабон през октомври.

"Ние трябва да приключим тази задача и не си правя никакви илюзии - ще следват още преговори и трябва да сме подготвени за изникващите проблеми, които така често се появяват в края на процеса на преговори", каза премиерът.

Искаме да изградим Европа, която ще може да преодолее застоя, задържащ развитието й, добави Сократиш.

Той подчерта, че важно начинание на португалското председателство ще бъдат усилията за организиране на среща на върха ЕС-Африка.

Сред другите външнополитически проблеми, с които ще трябва да се заеме португалското председателство, са "деликатни въпроси" като бъдещето на сръбската провинция Косово, иранската ядрена програма и хуманитарната криза в Дарфур.

Сократиш изтъкна и значението на предстоящата идната седмица среща на високо равнище ЕС-Бразилия, която ще се състои в Лисабон.

Португалският премиер отбеляза освен това, че по време на председателството на Португалия през октомври край Лисабон ще се състои среща на високо равнище на ЕС с руския президент Владимир Путин, а през ноември ще има такава среща с Китай в Пекин.

Основното в стратегията на португалското председателството ще е да се гарантира, че гласът на Европа в света ще звучи "по-ясно и по-решително".

Сократиш сметна за преждевременно да се произнесе за начина на ратифициране на европейския договор от Португалия, при положение, че текстът му все още не е приет, отбелязва Франс прес.

Португалската опозиция настоява договорът да бъде подложен на референдум.

Сократиш предвижда в края на юли да свика междуправителствената конференция, натоварена със съставянето на договора, така че той да може да бъде приет на неофициална среща на върха в Лисабон на 18 и 19 октомври.