/ БТА
Бившият президент на Украйна Петро Порошенко се завърна в страната си. По-рано той имаше проблем с граничните власти на летището в Киев, които първоначално отказваха да го допуснат в страната. Те са отнели паспорта му под предлог, че извършват проверка.

„Сега нямам право да влизам в страната като гражданин на Украйна. Повече от десет минути граничарите не ме пускат без обяснение под предлог за някаква проверка на територията на страната. Мисля, че това е провокация за подбуждане към масови действия“, каза Порошенко пред телевизионния канал „Директ“.


Запорираха цялото имущество на бившия украински президент Порошенко

Няколко хиляди привърженици на бившия президент на Украйна го посрещнаха на летището в Киев, предава РИА. Те започнаха да скандират името му и да ръкопляскат щом видяха Порошенко да излиза.

Порошенко
БТА


Самолетът на Wizz Air, с който Петро Порошенко пристигна в Украйна от Варшава, кацна на летището в Киев в понеделник сутринта.

Петро Порошенко победи коронавируса

Бившият президент обяви намерението си да се върне в родината си, където трябва да се сблъска с обвинения на прокуратурата за държавна измяна при организиране на доставки на въглища от Донбас.

Малко по-късно Държавната гранична служба на Украйна нарече спекулация изявлението на Порошенко, че са опитали да попречат на влизането му в страната.

„Петро Порошенко премина границата в съответствие с нормите на действащото законодателство. За да избегнем информационни спекулации, Ви информираме, че при преминаване на границата от Петро Порошенко украинските граничари стриктно спазваха нормите на закона“, се казва в изявление на министерството във Фейсбук.