Украинският експрезидент Петро Порошенко се връща в страната си, за да се изправи срещу обвиненията в измама, макар че ги смята за политически мотивирани, предаде Асошиейтед прес.

Противопоставянето на тези обвинения е част от борбата ми за национално единство, заяви той на пресконференция във Варшава, часове преди утрешното си отпътуване за Киев, за да се изправи пред съда.

Разследват Порошенко за държавна измяна заради разговори с Джо Байдън

Прокурор обвини Порошенко, че е участвал в продажбата на големи количества въглища, помогнали за финансирането на проруските сепаратисти в Източна Украйна през 2014-2015 година. Експрезидентът твърди, че е невинен и обвинява прокуратурата, че се опитва да му навреди, за да отвлече вниманието пред проблемите на страната, включително икономическите проблеми и нарастващия брой жертви на КОВИД-19.

Запорираха цялото имущество на бившия украински президент Порошенко

След загубата на Порошенко на изборите през 2019 г. срещу него бяха отправени серия от обвинения, които предизвикаха опасения за недемократично разчистване на сметки в Украйна и притесниха съюзниците на страната.

Порошенко заявява, че смята обвиненията за вредни за страната в момент., когато Русия струпва войски по границата, а САЩ изразиха опасения, че руският президент Владимир Путин може да планира инвазия. Според украинския експрезидент украинското ръководство е отговорно за единството в страната, а това, което "Русия наистина иска е дезинтеграция и конфликт в страната".
БТА