Порошенко обеща, че Крим ще бъде върнат на Украйна
Порошенко обеща, че Крим ще бъде върнат на Украйна / снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Петро Порошенко обеща, че полуостров Крим, анексиран от Русия през март, ще се върне обратно в Украйна, предаде Франс прес. На международна конференция в Киев украинският лидер заяви: "Крим ще се върне при нас. И не е нужно това да става с военни средства."

Порошенко определи загубата на украинския полуостров като "значим проблем за Украйна".

На конференцията Порошенко изрази надежда, че неговата страна ще получи специален статут към НАТО и че това ще стане по време на визитата му в САЩ идната седмица.

"След няколко дни отивам в САЩ и там ще имам много важни срещи с конгресмени и с американския президент. Надявам се, че в близко бъдеще на Украйна ще бъде предоставен статут на страна нечлен на НАТО", каза Порошенко.

На конференцията украинският президент приветства новите европейски санкции срещу Русия, предаде Ройтерс. Порошенко подчерта, че санкциите на ЕС срещу Русия демонстрират солидарността на съюза с Киев. "Никога преди това не съм чувствал такава степен на солидарност", каза Порошенко.

"Аз самият се чувствам пълноправен член на европейското семейство", добави той.

Порошенко съобщи, че във вторник украинският парламент ще ратифицира споразумението за асоцииране на ЕС с Украйна, предаде Франс прес.

Порошенко увери, че не може да има военно решение на украинската криза и подчерта, че подкрепя идеята за известна децентрализация на властта в украинските области, посочва Ройтерс.

Източник: БТА