/ Gulliver/Getty Images, архив
Година след дипломатическият скандал около Гренландия Майк Помпео е на посещение в Дания, предаде АФП.

Помпео се надява на разговори на върха със Северна Корея

Година след като САЩ и Дания влязоха в спор заради предложението на президента Доналд Тръмп да купи Гренландия, неговият държавен секретар ще посети северната страна днес, като въпросите за Арктика ще са в центъра на разговорите.

Майк Помпео трябва да пристигне в Дания днес, за да се срещне с премиера Мете Фредериксен. След това се очаква той да проведе разговори с датския си колега по обяд, когато към тях ще се присъединят представители на външните работи за Гренландия и Фарьорските острови.

Според висши датски дипломати, Дания смята САЩ за "абсолютно най-близкия си съюзник" и като израз на това участва с войски в мисиите на НАТО в Афганистан, Ирак и Либия.

Обвиниха Помпео, че трасира собствения си път към Белия дом

Но отношенията между двете страни преживяха трус през август 2019 г., когато Тръмп сподели идеята САЩ да купят Гренландия - датска арктическа територия, обхващаща над два милиона квадратни километра.

Тогава Фредериксен нарече предложението „абсурдно“, което накара Тръмп да отмени планираното си посещение в Копенхаген заради „грубия“ тон на датския отговор.
БГНЕС