/ Gulliver/Getty Images, архив
Американският държавен секретар Майк Помпео изрази надежда в скоро време да проведе преговори на високо равнище със Северна Корея и не изключи среща на върха, на фона на неотдавнашните песимистични признаци и от двете страни, съобщи АФП.

Помпео призова европейците да изберат "свободата" пред китайската "тирания"

Помпео, без да дава повече подробности заяви, че има „повече дискусии, отколкото публично се забелязва“ със Северна Корея
. „Надявам се, че ще успеем да проведем разговор на високо ниво не след дълго и се надяваме, да продължим напред“ каза Помпео пред Икономическия клуб на Ню Йорк.

Той отказа да изключи напълно възможността президентът Доналд Тръмп, който проведе три срещи със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, да го види отново преди изборите в САЩ на 3 ноември.

"Мисля, че това е малко вероятно", каза той. "Но в случай, че е възможно, смятаме, че можем да постигнем съществен напредък и най-добрият начин да направим това е да оставим президента Тръмп и председателя Ким да го направят - уверен съм, че севернокорейците и президентът Тръмп ще сметнат, че това е в общ интерес".

Тръмп стана първият действащ американски президент, който се срещна с Ким, а двамата постигнаха цялостно широко съгласие на първата си среща на върха в Сингапур през 2018 г., че Северна Корея ще се откаже от ядрената си програма.

САЩ са готови да подновят преговорите със Северна Корея

Но оттогава насам има малък напредък, като Северна Корея поиска облекчаване на санкциите, а Пхенян наскоро засили заплахите срещу съюзниците на Съединените щати.

Бившият съветник на САЩ по национална сигурност Джон Болтън, който има сериозни различия с Тръмп по отношение на Северна Корея, заяви, че американският лидер може да търси нова среща на върха като „октомврийска изненада“, за да увеличи шансовете си за преизбиране.

Но заместникът на Помпео Стивън Бийгън, който ръководи разговорите за Северна Корея, опроверга очакванията миналата седмица по време на посещение в Сеул и Токио. Той каза, че не е поискал никаква среща със Северна Корея при пътуването си.