Гренландия
Гренландия / iStock/Getty Images
"Интересът на Тръмп да купи Гренландия приличаше на шега. След това нещата станаха грозни", гласи заглавие на в. "Ню Йорк таймс".

Започна се със заглавие, което сякаш беше взето от сатиричния сайт "Ониън". След това се отприщи порой от шеги по телевизионните комедийни коментарни шоута и социалните медии. И накрая се стигна до сериозен дипломатически разрив между САЩ и един от отдавнашните им съюзници, пише американският ежедневник.

Гренландия
iStock/Getty Images


Когато премиерката на Дания Мете Фредериксен ясно даде да се разбере, че Гренландия не е за продан, Тръмп анулира свое планирано за септември посещение в Дания. Макар и президентът на САЩ отначало да настоя, че визитата му не е имала за цел да обсъжда покупката на Гренландия, при отменянето й той каза, че всъщност е била точно за това.

Вчера Тръмп разкритикува Фредериксен, като каза, че определението й за идеята за купуване на Гренландия от САЩ като "абсурден разговор" е неприятно и неуместно и че тя обижда не само него, но и САЩ. "Тя не казва това на мен. Тя казва това на САЩ. Не може да се говори така на САЩ, поне не и докато аз съм техен президент", заяви Тръмп.

Правителството на Гренландия към Тръмп: Страната ни не е за продан

"Това е поредният удар по авторитета на САЩ при управлението на президента Тръмп. Никой лидер, бил той приятел или противник, няма да приема Америка на сериозно. Не става дума само за немислимата идея да се купува и продава територия сякаш говорим за някоя сграда или игрище за голф. Става дума и за неочакваното анулиране на държавна визита в резултат на напълно предвидимото отхвърляне на тази идея", цитира "Ню Йорк таймс" думите на бившия постоянен представител на САЩ в НАТО при управлението на президента Барак Обама Иво Далдър.

Гренландия
iStock/Getty Images

Датската премиерка Мете Фредериксен заяви, че е изненадана и разочарована от решението на Тръмп да анулира визитата си в Дания, защото тя не иска да му продаде Гренландия, пише в. "Гардиън".

В същото време Фредериксен подчерта, че решението на президента на САЩ няма да засегне стратегическото, военно и търговско сътрудничество между двете страни, отбелязва британският ежедневник.

Тръмп неведнъж е проявявал интерес да купи Гренландия от Дания

"Гардиън" цитира думите на бившия датски външен министър Вили Сьоундал, че това решение потвърждава, че "Доналд Тръмп е нарцистичен глупак", който не е наясно с основните правила на дипломацията.

В. "Хановерше алгемайне цайтунг" пише в редакционна статия, че всеки, който подценява колко безмилостен може да е сегашният президент на САЩ, е неспасяем и че всички, които не го приемат на сериозно, ги чака изненада.

"Осъзнаването на това би било част от един европейски отговор. Иначе остава само да осъзнаем колко малки сме станали тук, в средата на този континент, след като големите държави вече нямат желание да играят по правилата на стария свят", пише германският ежедневник, цитиран от ДПА.
БТА