Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп неведнъж е проявявал интерес да купи Гренландия от Дания "с различна степен на сериозност", съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от световните агенции.
 
Американският ежедневник се позовава на неназовани настоящи и бивши служители на Белия дом. Според цитираните източници президентът на САЩ е поискал от своите съветници да "разгледат идеята" да бъде купен най-големият остров на Земята.
 
Тръмп е проявил интерес към Гренландия заради нейните природни ресурси и геополитическо значение. Възможни негови мотиви са да засили военното присъствие на САЩ в Арктика или да остави наследство от типа на купуването на Аляска от Русия през 19-и век.
 
Тръмп казал на свои сътрудници, че Дания изпитва финансови трудности заради това, че в състава на кралството влиза огромната автономна територия.
 
Предвидено е президентът на САЩ да посети Дания в началото на следващия месец.
 
Белият дом и Дания засега не са коментирали твърденията на "Уолстрийт джърнъл". Телевизия Си Ен Ен обаче цитира два анонимни източника, които потвърждават медийната публикация.
 
С население от около 56 000 души, автономната територия в Арктика получава от Дания годишна субсидия в размер на приблизително 560 милиона долара - повече от половината от нейните приходи, посочва ДПА.
 
АП припомня, че САЩ вече са се опитвали да купят най-големия остров на Земята. През 1946 г. те предложили на Дания 100 милиона долара за Гренландия, като подхвърлили идеята да разменят земя в Аляска срещу стратегически части от арктическия остров.
БТА