/ БГНЕС
Президентът на Полша Анджей Дуда каза, че налага вето върху два закона за реформа на съдебната система, които породиха вълна от протести, предадоха световните агенции.

Полша
netinfo

Двата закона са за Върховния съд и за Националния съвет на магистратурата (полския висш съдебен съвет). Критици на законите казват, че те намаляват независимостта на съдебната система.

Полша
netinfo

"Законът за Върховния съд не засилва чувството за справедливост у обществото", каза Дуда и каза че този закон, както и законът за Националния съвет на магистратурата трябва да бъдат променени. Той съобщи, че връща законите обратно в Сейма (долната камара на парламента). Изявлението на президента беше излъчвано по държавната телевизия.

Дуда изрази съжаление, че единият от двата закона - този за Върховния съд, не му е бил представен, преди да бъде внесен за обсъждане в Сейма, който го прие миналата седмица, допълва ТАСС.

Изявлението на президента беше излъчвано по държавната телевизия. Дуда каза, че разработва свой собствен законопроект за съдебна реформа. Полски медии съобщават, че по-късно днес Дуда ще има среща с председателя на Върховния съд на Полша, предаде ТАСС.

Полският президент съобщи, че през уикенда е провел редица срещи с юристи и потвърди необходимостта от реформа, предаде Франс прес.

Протестите в Полша заради спорните промени в съдебната система продължават (ВИДЕО)

Няколко хиляди души протестираха в цяла Полша в последните дни срещу реформите на съдебната система, които според тях подчиняват тази система на политическата власт.

След изявлението на Анджей Дуда курсът на полската злота се покачи спрямо еврото, тъй като инвеститори казаха, че решението на президента намалява рисковете от политическа криза в Полша, отбелязва Ройтерс.
БТА