Хиляди поляци протестираха вчера за осми пореден ден заради новите правила, прокарани в парламента от управляващата партия, които драстично ограничават независимостта на съдебната власт, съобщи АП.

Протестиращите виждат в тези действия на управляващата партия "Право и справедливост" посегателство срещу демократичните устои на страната. Те обвиняват партийния лидер Ярослав Качински, че се държи авторитарно, за да се укрепи на власт.

"Конституция, конституция", скандираха няколко хиляди души, събрали се пред Върховния съд във Варшава със запалени свещи в ръка, предаде АФП. "Искаме (президентско) вето. Свободни съдилища! Свобода, равенство, демокрация".
 

Хората развяваха знамена на Европейския съюз и Полша, когато се събраха вечерта пред президентския дворец в столицата. Те призоваха президента Анджей Дуда да наложи вето на спорното законодателство, което ще постави Върховния съд и други сфери на съдебната власт под контрола на партията.

Дуда има пред себе си 21 дни да обнародва закона или да му наложи вето. Полски медии съобщиха, че в други градове в страната и в Европа също е имало протести. Законопроектът бе набързо приет от двете камари на парламента през последните дни и сега чака подписа на Дуда, за да влезе в сила. "Право и справедливост", която има мнозинство в долната камара и в Сената, защитава реформите, които според нея са необходими за рационализиране на съдебната система и за борба с корупцията.

Опитите за поставяне под контрол на съдилищата породиха тревога в ЕС. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди преди дни, че Брюксел е на път да отнеме правото на Полша на глас в блока заради нарушаване на върховенството на закона.
 

БГНЕС


Германският министър на правосъдието Хайко Маас изрази вчера подкрепа за евентуални санкции на ЕС срещу Полша и каза пред германския в. "Билд ам зонтаг", че "независимостта на съдебната власт в Полша е в опасност". "Човек, който до такава степен не уважава върховенството на закона, трябва да приеме, че се самоизолира политически", каза Маас. Той добави, че "ЕС не може да стои и да гледа безучастно. Върховенството на закона и демокрацията са основата на ЕС".
БТА