Полицаят, убил чернокож младеж във Фъргюсън, се укрива
Полицаят, убил чернокож младеж във Фъргюсън, се укрива / БГНЕС

Двама души бяха арестувани в САЩ за планиране на покушения срещу прокурор и началника на полицията във Фъргюсън, щата Мисури. Полицаят, убил чернокож младеж в предградието на Сейнт Луис през август, се укрива, предаде ТАСС, като се позова на местни медии.

Полицията американския град съобщи, че е арестувала на 20 ноември двама мъже, планирали покушения срещу началника на полицията във Фъргюсън Том Джексън и прокурор Робърт Маккалък, който се занимава с разследването на убийството на 18-годишния афроамериканец Майкъл Браун от белия полицай Дарън Уилсън, отприщило вълна от протести и насилие навсякъде в Съединените щати. Те освен това възнамерявали да взривят бомба на знаково за Сейнт Луис място - огромната стоманена арка на брега на река Мисури, съобщи вестник "Сейнт Луис пост-диспач".

Полицаят е принуден да се крие поради заплахи за физическа саморазправа с него, разкри неговият адвокат Нийл Брантрейгър в интервю за телевизия Си Ен Ен. Няколко дни след убийството 28-годишният Браун бил уведомен, че в интернет се води активна кампания срещу него. Тогава той събрал вещи от първа необходимост и напуснал дома си.

В понеделник съдебно жури постанови, че няма да повдигне обвинения срещу полицая, тъй като той е действал при неизбежна самоотбрана. Решението обаче предизвика нова вълна от съпътствани от насилие протести на много места в Съединените щати. Обстановката остепенно се успокоява, включително във Фъргюсън.

Източник: БТА