Полицаят, убил 18-годишния Майкъл Браун, не изпитва угризения
Полицаят, убил 18-годишния Майкъл Браун, не изпитва угризения / снимка: БГНЕС, архив

Американският полицай Дарън Уилсън, който уби в началото на август в град Фъргюсън, щата Мисури, невъоръжения 18-годишен Майкъл Браун, заяви, че съжалява за смъртта на младежа, но не чувства угризения на съвестта, предаде ТАСС.

В интервю за телевизия Ей Би Си 28-годишният Уилсън обясни, че просто си е вършел работата. На въпрос дали би постъпил по друг начин, ако пак изпадне в такава ситуация, полицаят отвърна "Категорично не". Той допълни, че се е уплашил за живота си и е действал единствено с цел самоотбрана.

Барак Обама осъди по-рано насилието във Фъргюсън, охраняван тази нощ от три пъти повече военни от вчера, за да се предотвратят нови размирици.

"Изгаряне на сгради, подпалване на коли, разрушаване на имущество, поставяне на хора в опасност: няма никакво оправдание за това. Такива действия са престъпни", заяви Обама в обръщение от Чикаго, предаде Франс прес.

"Има конструктивни начини човек да изразява недоволството си", каза президентът. Според него в много общности го има това чувство, че законите невинаги се прилагат по един и същи начин за всички.

Съдебно жури реши в понеделник, че Дарън Уилсън е действал при неизбежна самоотбрана, стреляйки на 9 август дванайсет пъти срещу Майкъл Браун, който го е ударил служителя на реда в лицето и е побягнал.