/ БГНЕС
36-годишният Бенжамен Ерман, който застреля трима души в белгийския град Лиеж, е имал постоянни проблеми със спазването на законите, съобщават местни медии.

Стрелба в Белгия: Мъж уби двама полицаи и случаен минувач (СНИМКИ)

Цитирани са данни, според които още непълнолетен той е бил зависим от хероин, биел се е без повод, участвал е във въоръжени обири. Ерман многократно е бил задържан и осъждан, като някои от присъдите му са били ефективни. Често той е извършвал престъпленията си в съучастие с брат си.

Предполага се, че непосредствено преди да застреля две полицайки със собственото им оръжие, както и случаен гражданин, той е убил друг наркоман, с когото отдавна са се познавали. Ерман, както бе съобщено, е бил пуснат в понеделник от затвора за няколко часа, но вместо да се прибере обратно, е "разчистил сметки" навън.

Белгийският министър на правосъдието Кун Генс уточни, че досега Ерман многократно е бил освобождаван по същия начин и се е прибирал доброволно в затвора.

Нападателят от Лиеж – жесток затворник, пуснат на свобода за няколко часа (СНИМКИ)

Предположенията, че действията му са терористична проява, са оправдани в медиите от това, че той е извикал "Алах е велик", докато очаква да бъде заловен от полицията. Уточнява се, че контраразузнаването разполага с данни за негови връзки с радикализирани затворници, без това непременно да означава, че самият той е бил радикализиран.

Няма данни Ерман да е записал изявление за принадлежност към терористична група, нито терористична организация досега е поела отговорност за неговите действия.

ООН осъди терористичния акт в Белгия и подкрепи страната в борбата с тероризма

Ерман бе застрелян от силите на реда при вчерашното нападение. По сходен начин в последните две години в Белгия бе застрелян на улицата мъж, нападнал в гръб двама военни, както и терорист, взривил куфар на Централната гара в Брюксел.
БТА