/ БГНЕС
Трима души загинаха, след като въоръжен мъж откри стрелба в белгийския град Лиеж. Нападението е станало близо до кафене в центъра на града. Мъжът е нападнал двама полицаи с нож, отнел е оръжията им и ги е застрелял.

Стрелба в Белгия
БГНЕС

След това стрелецът убива и 22-годишен мъж, който се намирал в паркирана наблизо кола. Впоследствие той влиза в намиращо се наблизо училище и взима жена за заложник, преди да бъде убит от полицията.

Нападението е извършено около 10:30 ч. местно време. По информация на белгийски медии стрелецът е бил освободен от затвора предния ден, където е излежавал присъда за притежание на наркотици.

Стрелба в Белгия
БГНЕС

Мъжът нападнал двама полицаи с нож, успял да отнеме оръжията им и да ги застреля, разказа пред журналисти прокурор Филип Дюлиу.

„Заподозряният е нападнал с нож двама полицейски служители и ги е застрелял със собствените им оръжия. След това е продължил пеша по улицата, открил е огън по паркирана кола и е убил намиращия се вътре 22-годишен младеж. После стрелецът е влязъл в училище „Леони де Уаа” и е взел жена от персонала за заложник. След намесата на полицията той отново е открил стрелба и е ранил няколко полицаи преди да бъде застрелян”, обясни той.

Стрелба в Белгия
БГНЕС

Местни медии цитират източници от полицията, според които мъжът крещял „Аллах е велик”. Свидетел обаче разказа пред местна телевизия, че нападателят мълчал през цялото време:

„Видях мъж в черно. Държеше два пистолета и не говореше. Чуха се сирени и полицията започна да приижда. Стрелецът влезе в училището. В този момент видях една жена, която ми каза: “Той стреля по сина ми, уби го като куче”. Опитах се да се погрижа за нея. Казах й да седне. Казах й, че синът й може да не е мъртъв. Мъжът стреля също и по двама полицаи – мъж и жена, и ги уби“, каза свидетелят.

Стрелба в Белгия
БГНЕС

По информация на Националния антитерористичен кризисен щаб на Белгия всички деца от училището са изведени навреме на безопасно разстояние. До момента мотивът за стрелбата не е изяснен. От щаба съобщават, че версията за тероризъм не е изключена, но все още се разследват и други възможни мотиви.

Белгия остава под повишена степен на терористична заплаха вече няколко години, след като през 2015-а терористична клетка, базирана в Брюксел, пое отговорност за нападенията в Париж, при които загинаха 130 души. На следващата година други 32-ма души загинаха при бомбени нападения в Брюксел. Отговорност за всички нападения пое Ислямска държава.
БТА