По-важното от света, накратко
По-важното от света, накратко / снимки: Reuters
По-важното от света, накратко
27067
По-важното от света, накратко
  • По-важното от света, накратко

За пореден ден тайландската столица Банкок е блокирана от протестиращи привърженици на бившия премиер на страната. Хиляди от тях се наредиха на дълги опашки, за да дарят кръв. Събраните 1000 литра демонстрантите изляха върху сградата на правителството. Така те извършиха символично жертвоприношение, с което за пореден път се обявиха за оставка на премиера, разпускане на парламента и насрочване на нови избори. Протестиращите от Обединения фронт за демокрация срещу диктатурата, наричани червеноризци, настояват на власт да се върне техният лидер Таксин Шинаватра, който беше отстранен от поста премиер през 2006 г.

Поважното от света накратко
netinfo


25 миньори загинаха при пожар в нелегална каменовъглена мина в централен Китай. До инцидента се е стигнало след като пламнали кабели. В този момент в мината е имало 31 работници, шестима от тях са успели да се спасят. Китайските каменовъглени мини са най-опасните в света, смъртните случаи в тях са ежедневие. Според официалната статистика всеки ден в Китай загиват най-малко седем миньори и това въпреки че от 2005 година насам правителството е закрило повече от 13 000 нелегални мини.

Поважното от света накратко
netinfo


Земетресение с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер събуди жителите на Лос Анджелис като им припомни страшните прогнози на специалистите, че именно там предстои опустошителен трус в близко бъдеще. Днешният не причини сериозни разрушения, размина се без ранени и жертви, но все пак се е усетил силно в централен Ел Ей, в Холивуд, Лонг Бийч. Епицентърът на земетресението е бил в местността Пико Ривера. Уплашени, живеещите близо до нея, незабавно са напуснали домовете си. Преживяла труса жена разказва: "Продължи доста време, повече от четири секунди. Вкъщи бяхме с брат ми. В един момент някакви неща започнаха да падат. Събудихме се, попитах го дали е добре. Аз живея в Лос Анджелис от 1997 година, преживявала съм и други земетресения. Това определено беше едно от силните". Един от последните силни трусове в Лос Анджелис е от 1994 година. Тогава 6,7 по Рихтер удари района Нортридж, като причини смъртта на 70 души, а материалните щети бяха на стойност 20 милиарда долара.

Пореден мощен трус и в Чили с магнитут 6,7 по Рихтер. След него сеизмолозите съобщиха, че няма опасност от цунами. Въпреки това жителите на Кофкекуро, където трусът се е усетил най-силно, се събраха по площадите на градчето. Повече от две седмици след разрушителното земетресение от 8,8 земята в Чили продължава да се тресе всекидневно.

Поважното от света накратко
netinfo


Атентаторът от Локърби Абделбасет ал Меграхи, който беше освободен от шотландски съд с мотива, че му остават само още няколко месеца живот, вече се чувствал по-добре, твърди синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам. Пред арабския вестник "Аш Шарк ал Аусат" той казва, че здравословното състояние на Меграхи се е подобрило, откакто е в родната си Либия. Думите на сина на Кадафи само затвърждават подозренията на семействата на жертвите от Локърби, че съществува тайна сделка за освобождаването на атентатора между Либия и Великобритания. Откакто беше пуснат на свобода Абделбасет ал Меграхи се превърна в национален герой. На него се кръщават новородени бебета, а повече от 30 000 души го посетиха в разкошната му вила в Триполи, където се твърди, че той прекарва последните дни от живота си.

Актрисата Кейт Уинслет и режисьорът Сам Меднес обявиха, че се разделят, по взаимно съгласие, след седем години брак. Новината съобщиха техните говорители. В текста се казва, че въпреки раздялата Кейт и Сам искат заедно да отглеждат своите деца. Двамата имат син Джо. Актрисата пък е майка на дъщеричка Миа от предишен брак. Кейт Уинслет и Сам Меднес сключиха брак през 2003 година на Антилските острови, като сватбата беше пазена в тайна и на нея са присъствали само най-близките на двойката. Актрисата, която стана популярна с филма "Титаник", едва миналата година получи "Оскар" за ролята си в "Четецът".

Поважното от света накратко
netinfo