/ iStock/Getty Images
Средиземноморският курорт Агия Напа е известен с буйните си партита. Всяко лято хиляди млади чуждестранни туристи пълнят дансингите на неговия квартал с нощните клубове, след като преди това са прекарали целия ден на плажа.

Пандемията обаче накара този купонджийски район, носещ името Напа Стрип, да притихне, след като властите в Кипър въведоха карантина на острова, за да овладеят разпространението на коронавируса. Сега собствениците на нощните клубове се чудят кога правилата за социална дистанция ще бъдат достатъчно смекчени, за да може купонът да започне отново - и как точно ще изглежда отсега нататък той.

"Ние в нощните клубове знаем, че младите хора ще отидат да танцуват и да се забавляват. Как да им кажеш обаче, че трябва да стоят на два метра един от друг?", попита риторично Хараламбос Александру, говорител на обединение, представляващо местните клубове, барове и ресторанти.

В цяла Южна Европа, където туризмът е сред основните двигатели на икономиката, властите обмислят как да върнат летовниците, дори при положение че пандемията остава заплаха. Балансирайки между понякога взаимноизключващите се здравни и бизнес нужди, те въвеждат мерки, с които се цели да бъдат успокоени туристите, че отново е безопасно да дойдат на почивка.

Въпреки всичко това надали ще реши трудностите, пред които се изправя бизнесът с нощните клубове в Агия Напа. Александру заяви, че това ще бъде "сезон на оцеляването", а не на печалбата.

плаж парти хора лято
/ iStock/Getty Images

Сред обмисляните предложения е туристите да си правят тест за Ковид-19, преди да дойдат. По официални данни в Кипър са регистрирани 916 случая на болестта и 17 починали.
Заместник-министърът на туризма Савас Пердиос заяви, че първоначално Кипър ще се стреми да докара туристи от околните страни, които са успели да овладеят разпространението на вируса - Гърция, Израел, Обединените арабски емирства, както и от някои централноевропейски и скандинавски страни.

Властите се нуждаят от повече време, за да анализират развитието на пандемията в Обединеното кралство и Русия, основните туристически пазари на острова, преди да разпънат червения килим и за тези държави.

В близкото бъдеще туристите ще се наложи да променят очакванията си, да свикнат с ново ежедневие по време на почивката си и да се съобразяват с противовирусни правила.
Христос Ангелидис, председател на Асоциацията на управителите на кипърските хотели, каза, че съгласно новите правила, които предстои да бъдат обявени скоро, още в мига, в който туристът слезе от автобуса или таксито, след като пристигне пред хотела от летището, багажът му ще бъде дезинфекциран и качен направо в стаята. Процедурите на рецепцията ще се извършват електронно, като служителите ще стоят зад плексигласова преграда, а почистващият персонал ще бъде напълно екипиран със средства за лично предпазване.

Туристите, които обмислят да отидат на почивка в Португалия, друга водеща южноевропейска ваканционна дестинация, вероятно няма да гледат само отзивите в интернет за дадения хотел, но и това дали притежава сертификат "Клийн енд сейф" (Clean and Safe, "Чисто и безопасно"), който се издава от местните туристически власти. Той удостоверява, че даденият обект, било то ресторант, хотел или нещо друго, е въвел препоръчителните хигиенно-санитарни процедури за предпазване от вируса.

хотел
iStock/Getty Images

Това нововъведение се радва на голям успех сред отчаяния туристически сектор, който дава 15 процента от брутния вътрешен продукт на Португалия и 9 на сто от работните места в страната. Онлайн курсовете за придобиване на сертификата се посещават от около 4000 души седмично.

"Въпросът е да накараме хората да не се страхуват да пътуват и да са сигурни в мястото, на което отиват", каза Луиш Араужо, председател на държавната агенция "Туризмо де Португал".

Португалия е на срещуположния край на Средиземно море спрямо Кипър, но предизвикателството пред нея е същото: как да помири правилата за социална дистанция и хигиена със забавлението и отдиха.

"Рестрикциите гонят туристите", призна Араужо.

Португалското правителство заяви, че дискотеките ще отворят последни, но, от друга страна, много хотели възнамеряват да започнат да отварят врати от 1 юни.

Сред приетите промени са следните: гости няма да се нанасят в дадена стая, докато не са минали 24 часа от напускането на предишния настанен в нея, за да бъде осигурено достатъчно време за цялостно почистване и проветряване на пространството вътре. На чакането за шезлонг може да бъде сложен край, тъй като част от гостите на хотелите ще имат право на свой собствен, който да ползват само те. Шведски маси надали ще се предлагат, но за сметка на това се очаква бум на услугата "обслужване по стаите" (така наречения румсървис).

плаж почивка лято
/ iStock/Getty Images

Друго предизвикателство е как да бъдат отново отворени за посещение знаменитите плажове на Южна Европа.

В Португалия изработиха план хората да се върнат на пясъка от 6 юни. Плажуващите трябва да бъдат на разстояние 1,5 м един от друг, а чадърите - на поне 3 м. Нови табели и мобилно приложение ще използват система с червена, зелена и жълта светлина подобно на пътните светофари, за да указват кои плажове са пълни, частично пълни или празни. Ще бъдат забранени водните колела и водните пързалки.

За да укрепи общественото доверие, португалският премиер Антониу Коща отиде да изпие сутрешното си кафе в местното кафене в района, в който живее, след което обядва в лисабонски ресторант заедно с председателя на парламента. Това стана през вчерашния ден, който бе първият, в който този сектор от икономиката отвори врати след отслабването на мерките за социална изолация.

Но въпреки всички усилия туристите да могат да се чувстват в безопасност, притесненията от коронавируса не си отиват.

Кени Дайър, фитнес инструктор от Обединеното кралство, отменил великденската си ваканция в Кипър, но се надява да отиде там през октомври. Но за да го направи, той поставя условие, което за правителствата може да се окаже трудно да изпълнят.

"Не бих искал да отида на място, където има внезапен скок на случаите на коронавирус, и да се налага да бъда поставян под карантина в чужда страна", каза Дайър.
БТА