Пилотът на падналия в река Хъдсън самолет стана герой
Пилотът на падналия в река Хъдсън самолет стана герой / снимка: БГНЕС и cnn.com
Пилотът на самолета на „Ю Ес Еъруейз” Чесли Салънбъргър бе обявен за герой, след като всичките 155 пътници и екипажът избегнаха смъртта, предаде АФП. Пътниците от злополучния полет похвалиха действията и смелостта на пилота, който имал зад гърба си 40 години стаж в авиацията. Сълинбергер е бивш военен пилот.

Сълинбергер бе отличен и от официалните власти за хладнокръвното приземяване по корем в реката Хъдсън, край Манхатън в Ню Йорк. „Изглежда пилотът е направил майсторско кацане, приземявайки самолета в реката”, коментира кметът на града Майкъл Блумбърг. „След това той е обходил самолета два пъти, за да се увери, че никой не е останал вътре”, посочи кметът.

Хората, слушали радио записите от самолета, заявиха, че атмосферата в машината е била напълно спокойна по време на инцидента. „Нямаше паника, нямаше истерии”, казват те и допълват: „Пилотът си свърши работата професионално, методично и спокойно. Случи се точно това, на което се надявахме”. От записите е ясно още,че пилотът и летищните власти са обмисляли и вариант за кацане на летище „Тетерборо” в Ню Джърси.

Самолетът Еърбъс А 320, пътувал за Шарлот, Северна Каролина, падна в ледените води на река Хъдсън, близо до летището на Ню Йорк "Ла Гуардия". Според американските авиационни власти, около три минути след излитането, самолетът е направил опит да се върне обратно към летището, след като ято птици са повредили и двата двигателя. По данни на службите за сигурност, няма следи, които да сочат, че става дума за умишлен акт.