/ Gulliver/Getty Images
Руски медии цитираха пилот на самолета на Аерофлот, който снощи избухна в пламъци при аварийно кацане в Москва. По думите му машината е била без радиовръзка заради удар от мълния, предаде Асошиейтед прес.

При пожара след кацането загинаха 41 души от общо 78 на борда.

41 загинали след инцидента със самолет в Москва

Самолетът Сухой SSJ100 излетял за Мурманск по време на буря, но бързо се върнал за аварийно кацане.

"Заради мълнията загубихме радиовръзка и преминахме в режим на минимално пилотиране... т.е. без компютър, както е обичайно, а директно. В авариен режим", обясни пилотът Денис Евдокимов, цитиран от телевизия "Звезда" и в. "Комсомолская правда".

Самолет се запали при аварийно кацане в Москва (ВИДЕО)

"Успяхме да възстановим радиовръзката на честотата за спешни случаи, но за кратко и с прекъсвания. Успяхме да кажем няколко думи и после връзката изчезна", допълни той.

Според бордния командир причина за пожара е твърдото кацане и това, че резервоарите на машината са били пълни.

Намериха черните кутии на самолета, който изгоря на „Шереметиево”

Излетяхме, влязохме в облак, имаше силна градушка и в този момент имаше изпукване и някакво проблясване, като електричество“, обясни стюардесата Татяна Касатника.

Руският министър на транспорта Евгений Дитрих каза в понеделник, че от обгорелите останки на летище Шереметиево са извадени 41 тела. Шестима души са оцелели и са в болница.

На страницата си в социалната мрежа "ВКонтакте" кметът на Москва Сергей Собянин написа, че станалото е "ужасна трагедия" и трима от загиналите са московчани.
БТА