/ iStock/Getty Images
Петима мигранти от Субсахарска Африка се удавиха, а други 28 са в неизвестност, след като лодката им се преобърна край Тунис, съобщи правозащитна група.

"Телата на петима мигранти бяха открити, а други петима бяха спасени, но 28 все още са в неизвестност", заяви Ромдан Бен Амор от Тунизийския форум за социални и икономически права (FTDES).

Той заяви, че корабът е потънал, "защото е бил претоварен" с 38 души, предимно от Кот д'Ивоар.

Лодката е тръгнала от крайбрежния район на Сфакс в посока италианския остров Лампедуза - популярен отправен пункт за хора, бягащи от войни и преследвания в Африка, за да се опитат да достигнат безопасно място в Европа.

Потъването е последната подобна трагедия в централната част на Средиземно море, известна като най-смъртоносния миграционен маршрут в света.

Тя идва месец след като президентът Каис Саид произнесе подстрекателска реч, в която обвини мигрантите от Субсахарска Африка, че представляват "заговор" срещу Тунис и предизвикват вълна от престъпления.

Срещу мигрантите: България иска финансова помощ и сили от ЕС

Коментарите му предизвикаха вълна от насилие срещу чернокожи мигранти, а собствениците на жилища, опасявайки се от глоби, изселиха стотици хора, които сега лагеруват по улиците на Тунис.

Мигрантите, много от които се страхуват, че ще бъдат подложени на насилие, ако се върнат у дома, призоваха агенцията на ООН за бежанците UNHCR да ги евакуира.

Смята се, че около 21 000 мигранти от Субсахарска Африка се намират в 12-милионната държава.
БГНЕС